Dél-Olaszország lakókocsival

2019-ben a szokásosnál kicsit távolabbi célpontokat tűztünk ki nyaraláshoz, de nem bántuk meg. Voltak terveink, elképzeléseink, de a lakókocsis túra nagy előnye, hogy tudunk alkalmazkodni az időjáráshoz, körülményekhez. Az egyetlen igazán fix pont a hónapokkal előbb megvett Bari-Bar kompjegy volt. Mindegyik tervezett megálló környékén kinéztem pár lehetséges kempinget a www.camping.info oldalról, elég megbízható az értékelése.

2019.06.30

Az első nagyobb célpont Róma volt, de miután egy nap alatt azért kicsit messze van, kerestünk útközben egy tranzit-kempinget is. Az elhelyezkedése miatt Padovára esett a választás, de mint utóbb kiderült, tökéletes döntés volt. A kötelező trojanei fánk-megállóval együtt is kényelmesen odaértünk kora délután, kiválasztottunk egyet a rengeteg szabad hely közül, aztán fürödtünk egy jót a kempinggel egybeépült helyi strandon. Itt találod a kemping weboldalát: Sporting Center

Azt sejtettük, hogy bármely random olasz városkában találunk látnivalót, és a délutáni városnézés alatt kiderült, Padova sem kivétel:

2019.07.01

A következő cél a jó fél nap távolságra lévő Róma volt. Egész pontosan a Rómától pár km-re lévő Camping Fabulous Village, már persze ha lesz benne hely. Aztán ahogy haladtunk dél felé, egyre fogytak az utakon a lakókocsik, lakóautók. Úgy látszik, a német/holland/stb. turisták jelentős részének Jesolo környékén véget ér Olaszország 🙂 Már majdnem a főszezonban jártunk, de volt még jó pár hely az elsőnek kinézett kempingben, nem kellett elővenni a “B” tervet. A recepciósnak csak egy pillanatra remegett meg a kezében a négy magyar igazolvány, de győzött a rutin, és máris kijelölt nekünk egy parcellát a kívánt időtartamra. Tökéletes helyet kaptunk; ha nekünk kellett volna keresni, valószínűleg ugyanezt választjuk.

Róma: hihetetlen város, látni kell. Az ember lépten-nyomon olyan műemlékekbe, épületekbe botlik, hogy a lélegzete is eláll. Mondjuk a 38 fok és tűző nap nem volt kimondottan turista-barát, de 2 nap alatt a város jelentős részét bejártuk. A kurrensebb látnivalókhoz mindenképpen érdemes előre jegyet venni; van, ahol a sorállást lehet vele elkerülni vagy legalábbis csökkenteni, de van ahol máshogy be sem jutsz. A kempingből autóval csak az első metrómegállóig célszerű menni, mert még ha a nem egyszerű közlekedést meg is oldod valahogy, parkolni gyakorlatilag lehetetlen bárhol is. A tömegközlekedés jó, többféle városkártya létezik hozzá, mi a Roma Pass-t használtuk.

2019.07.04

Tovább dél felé, az igazi látnivalók ott vártak ránk. A kinézett kemping, a Camping La Foce dei Tramonti még vagy 70 km-rel Nápoly alatt volt, de szerencsére Róma alatt már látványosan csökkent a forgalom, hamar odaértünk. Nem csalódtunk az előzetes értékelésekben; egy kicsi, egyszerű, de nagyon barátságos helyet találtunk. Családi üzemeltetés, a tulajdonos fiának születésnapjára például az egész kempinget meghívták bulizni. Aztán a következő néhány napban innen jártuk be a környéket.

Az egész nyaralás talán legnagyobb élménye maga az Amalfi-part volt. Az út keskeny, zsúfolt, parkolni lehetetlen, de ezzel együtt is a világ egyik legszebb helye. Ha legközelebb is mennénk arra, a Salernóból induló hajójáratot választanám, de az autóút élménye is maradandó volt 🙂

Két napot is szántunk erre, de akár 12-t is el lehetne itt tölteni. Amalfi, Positano, Sorrento… Mint a mesében.

Kihagyhatatlan élmény Pompei is. Érdemes reggel időben menni, akkor még van parkolóhely, és a bejutás sem tart túl sokáig – bár az előre megvett belépő itt is hasznos.

Nápoly inkább érdekes mint szép, a közlekedés viszont élmény. Elsősorban akkor, ha épségben kijutsz a városból 🙂 Ha határozott vagy, és felveszed a forgalom ritmusát, nem gond. De ha egyetlen másodpercre is elbizonytalanodsz, máris hatan előznek meg a szélrózsa minden irányából. Nem rosszindulat vagy udvariatlanság, egyszerűen ez így működik ott.

2019.07.09

Közeledett a komp indulási ideje, úgyhogy felkerekedtünk a nagyszerű kis kempingből, és átvágtunk keresztben Olaszországon. Útközben szinte nulla forgalom, 40 fok, vibráló levegő, ördögszekereket fújt a szél… Tisztára mint az amerikai filmekben a sivatagban. Néhol egy-egy oázis-jellegű benzinkút, de a kávé mindenhol finom 🙂

Egy érdekes látnivaló azért jutott erre a napra is: Castel del Monte.

A komp egy külön élmény, bár az indulása kicsit olaszos volt, de végül is odaértünk reggel a tervezett időben. Olaszországban fekszik le aludni az ember, és Montenegróban ébred.

Az Adria ismerősebb oldalán Dubrovnik volt az aznapi cél. Lassan, nézelődve, néhol megállva is odaértünk kora délután, szerencsére a kinézett kempingben is volt hely bőven. A városba busszal mentünk be. így sokkal egyszerűbb. Voltunk már itt párszor, de még mindig csodálatos, a tömeg ellenére is.

2019.07.11

Az utolsó tervezett látnivaló, Trogír. A várostól nem messze van egy gyönyörű kemping, a Belvedere Trogir. Nem olcsó, de egy éjszakát ki lehet bírni, és tényleg nagyon jó. Közvetlen hajójárat visz a városba, nem kell parkolással foglalkozni, és még egy pohár bort is ihatsz a vacsorához.

Innen másnap kényelmesen hazaautóztunk, rengeteg élménnyel gazdagodva. 12 nap, 5 kemping, 3635 km (plusz a komp), megszámlálhatatlan emlék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük